Zateckiy писал(а):Доброго дня, Гліб Миколайович!
Вдячний Вам за створення цього форуму.
В мене і брата є питання стосовно мобілізації. Опис нашої ситуації наводжу нижче (я № 1, він № 2).
1) Прийшла повістка на роботу. На підприємстві, де я працюю, виклик до воєнкомату отримали. Директор та відділ кадрів хочуть вручити це повідомлення своїм працівникам (кожному своє). Чи можна відмовитись від підпису в повістці та її вручення?
Керівник підприємства, або інші уповноважені ним особи (зазвичай, співробітники відділу кадрів) зобов'язані на вимогу військових комісарів здійснювати своєчасне оповіщення військовозобов'язаних та призовників про їх виклик до військомату. Вказаний обов'язок закріплений пунктом 3.4. Наказу Міністра оборони України № 660 "Про затвердження Інструкції з організації ведення військового обліку військовозобов'язаних і призовників в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах". Порушення директором підприємства правил військового обліку співробітників, або несповіщення їх про виклик до військкомату, тягне за собою адміністративну відповідальність керівника за статтею 211-4 КУпАП (штраф).
Враховуючи наведене вище, відмова від отримання повістки на підприємстві за місцем роботи має наслідком складання відповідного акту. Вказаний документ є достатньою підставою для притягнення до кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації. Відсутність медичної комісії та визнання придатним до військової служби, всупереч думки деяких юристів, не є перешкодою для призначення покарання за статтею 336 Кримінального кодексу України. Це підтверджується вироком районного суду Дніпропетровської області у справі № 195/1310/14-к (законність перевірена та підтверджена апеляційною інстанцією), згідно якого військовозобов'язаного було засуджено до 2-х років позбавлення волі на підставі Акту "Про відмову від отримання повістки".
Zateckiy писал(а):2) Принесли повістку у військомат додому, за місцем проживання-прописки. До цього знайшов виклик до військового комісаріату в поштовій скриньці. В обох випадках за отримання повідомлень не розписувався. Чи можуть відкрити кримінальну справу за ухилення від мобілізації?
P.S. В армії не служив. Навчався на військовій кафедрі, але не закінчив через відрахування.
Нез'явлення до військкомату за викликом передбачає можливість відкриття кримінального провадження. Більше того, такий обов'язок прокурора (слідчого), в разі отримання заяви воєнкома про ухилення від мобілізації, передбачений частиною 1 статті 214 КПК України. Але це не означає автоматичного визнання особи винною. Кримінальна справа за ст. 336 КК відкривається для встановлення наявності або відсутності умислу на уникнення призову до ВСУ незаконним способом. Значення має багато речей: від формулювання виклику (для уточнення облікових даних або за мобілізацією), до порядку його вручення та показів свідків. Детальна інформація з цього питання наведена в профільній темі мого форуму про ухилення від мобілізації.